Sağlık

İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?

Günümüzde pek çok insan hastalıklarla mücadele ediyor. Yaşadığımız dünyada bazı hastalıklar çok büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Özellikle fark edilmeyen ya da geç fark edilen hastalıklar sıkıntı yarattığı gibi yaşam tarzının etkilediği hastalıklar insanları en çok sıkıntıya sokan hastalıklardır.

İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?
İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?

İnsülin Direnci Nedir? Nelere sebep olur?

Bu hastalıklardan birisi insülin direnci olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun gerektiği kadar insülin ürettiği halde kullanılamaması olayıdır. Hücrelere glikoz girmemesiyle başlayan bu süreç insülin üretimini arttırır. Hücreler bir süre bu ihtiyacı karşılar fakat bir noktadan sonra karşılayamaz hale gelir. Bu durum da diyabet hastalığına neden olur. Bunların dışında kalp ile ilgili sorunlar, böbrek yetmezliği gibi daha büyük sorunları ortaya çıkarır.

İnsülin Direnci Nedenleri?

Fiziksel hareketsizlik bu sıkıntıya sebep olan en önemli nedenlerdendir. Fiziksel aktivite kasları güçlendirdiği için glikoz seviyesinin kontrolü kolaylaşmakta böylece de direnç gelişme ihtimali düşmektedir. Fakat bu aktiviteyi gerçekleştirmemek kontrol konusunda sıkıntı yaratabilir.

İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?
İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?

Uyku sorunu da insülin direnci sıkıntısına neden olur. Tip 2 diyabet hastalığına da neden olabilen uyku problemleri bu konuda önem teşkil ediyor.

Yine bu hastalığın en önemli nedenlerinden birisi de obezite ve kilo sorunudur. Özellikle karın bölgesinde oluşan yağlanma bu sorunun oluşma riskini arttırır ve yaşam kalitesini düşürür.

İnsülin Direnciyle Baş Etme Yolları

Spor yapmak en etkili baş etme yollarından birisidir. Bunun dışında sağlıklı beslenmek ve hazır yemekten uzak durmak karın bölgesi yağlanmasını azaltacağı için etkili olacaktır. Gerekli sağlık kontrollerini de sık sık yaptırarak sağlık sorunlarınızdan haberdar olmanız bu sorunları yenmeniz için gereklidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Artık günümüz de insülin hastalığının genci yaşlısı kalmadı. Çocuklarda da sık görülen hastalık haline geldi. bazı önlemleri erken almak lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu