Eğitimin Bireysel ve Toplumsal Amacı Nedir?
Eğitimin Bireysel ve Toplumsal Amacı Nedir? Eğitimin amacı, bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine ve en yüksek potansiyellerini ortaya koymaları amaç olarak benimsenmiştir.
Eğitimin Bireysel ve Toplumsal Amacı Nedir? Sosyalizasyon süreci boyunca yurttaşlık görevlerini bilen ve ötekilerle iyi ilişkiler içerisinde olan bireyleri yetiştirmek en önemli işlevidir. Sosyal ahlak kurallarını bilmeli ve etik değerlere uyması için bir bireyin eğitim alması çok önemli yer tutar. Bilgi, beceri ve yetenekleri eğitim ile pekiştirildiği için eğitimin bireye bazı kazanımlar sağladığı bilinmektedir. Eğitim, bireyi hayata hazırlama bakımından oldukça önemlidir. Toplumsal bilgi ve becerilerin sosyalleşme süresi içerisinde bireyler tarafından nasıl kazanılacağı gerektiğini ve bu bilgilerin her bireyin özel kişiliklerinde nasıl yaşaması gerektiğini aşılayan tutum kazandırır.
Eğitimin Toplumsal Amacı
Eğitimin amacı olarak bireylerin toplumsal ve kültürel manada gelişmelerini tamamlayarak içinde yaşamış olduğu toplum içerisinde iyi bir yaşam standartlarına sahip olmasına yardımcı olur. Kültürel devamlılık, sosyalleşme ve toplumsal ilişkilerin düzenlenmesi amacı için eğitimin şart olduğu bilinmelidir. Kişilerin kendi kişisel yaşamını devam ettirecek kaynakları keşfetmesi için bir araç olan eğitim, kişilerin kişisel eğitimlerine yardımcı olmasıdır. Kendini gerçekleştirmiş bir birey topluluğu bütüncül olarak özgür ve aydın yetişmiş bir toplum oluşturur. Bundan dolayı eğitim önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkar.
Eğitimin Özel Amacı
Eğitimin özel amacı, kişilere beceriler kazandırır ve onların kendilerini iyi ifade etmelerine olanaklar sağlar. Toplumsallaşma içerisinde her bireyin özgür yaşamını düzenleyecek kaynaklara ulaşmasını sağlar. Kişilerin üretken ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için eğitimin şart olduğu anlaşılmaktadır. Kişisel olarak en yüksek potansiyelini ortaya koyabilecek bir birey, ötekilerin içinde kendisini en yüksek özgüven ile başarı gösterme olanağını sağlar.
Eğitim Sosyolojisinin Amaçları
Eğitim sosyolojisi, toplumsal beklentilere karşılık olarak toplumsal kurumlar ile eğitim kurumları arasındaki ilişkiyi incelemeye alır. Diğer yandan, toplumun diğer alanlarındaki eğitim kurumunun yaratmış olduğu etkileri inceleme yaparak bireylere sağlamış olduğu kazanımları değerlendirir. Toplumsal yapı ve değişimi baz alarak dönemsel koşullara uygun bir eğitim sisteminin oluşmasını sağlamak önemli amaç olmaktadır. Eğitime, sosyolojik yaklaşımın amacı, kişilerin ait oldukları kültürel ve toplumsal yapılar içerisinde değişim gösteren koşullar karşısında en yetkin donanımlar ile bilgi ve tekniklere sahip olmaları konusunda yardımcı olur.