Anne-Çocuk

Bebeklerin Bağırsakları Ne Zaman Gelişir?

Bebeklerin Bağırsakları Ne Zaman Gelişir? Bebekler doğmadan önce annenin karnında iken, 5. haftada gelişiyor. Bebek besinleri ve oksijeni anneden alır, sıvı dolu torbanın içinde bu şekilde hayatta kalır. Bebek plasenta yoluyla besinleri alır.

Bebeklerin Bağırsakları Ne Zaman Gelişir? Bebeğinizin sindirim sağlığı ve gelişimi için annelerin bol miktarda folik asit, demir ve diğer gerekli besinlerle dengeli bir diyet yapması gerekiyor. Bebekler tabiri caiz ise anne karnında yemek yemezler, ancak gerekli tüm besinleri annelerinden alırlar. Plasenta gebelik evresinde rahimde oluşur. Böylece göbek kordonu yoluyla bebeğinize besin ve oksijen sağlar. Plasenta ayrıca bebeğin kanındaki zararlı atıkları ve karbondioksiti de uzaklaştırma görevini 9 ay boyunca başarılı biçimde yapar. Plasenta mucizevi şekilde Bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için hormonlar üretir. Plasenta bebeği korur besler.

Yeni Doğanın Sindirim Sistemi Nasıldır?

Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin ve ailesinin tüm hayatı bu hassas ve karmaşık sistem etrafında döner durur. Bu dönemde en çok tartışılan konu bebeğin ne kadar yediği ve ne sıklıkta dışkıladığıdır. Yeni doğanın vücudu ilk birkaç ayda şu görevi tam olarak ifa etmelidir: anne sütünün sindirimi ve gelişim için gerekli tüm besin maddelerinin asimilasyonu başarılı şekilde yapılmalıdır. Bebeğin sindirim sistemi bunu mümkün olduğunca verimli bir şekilde yapacak şekilde tasarlanmıştır. Bebeğin midesi küçüktür ama merak etmeyin hızla büyür. Yaşamın ilk gününde yaklaşık 5 ml süt tutabiliyorsa, 7 günde kapasitesi 70 ml’ye çıkar. Gelecekte, her ay mide hacmi 25 mili litre artar. Yemek borusu doğuştan oluşmaktadır, ancak boyu oldukça kısadır ve mideye giren gıdayı tutan sfinkter güçsüzdür. Bu nedenle fazla süt geri kusma yolu ile geri çıkar. Çocuğun memeyi ilk emişini müteakip sindirim sisteminin düzenleme ve işleyiş mekanizmaları devreye girer. Bir bebeğin iç organları gelişim aşamasındadır ve yapısı henüz bir yetişkinin iç organlarına benzemez. Örneğin, vücudun uzunluğuna göre bağırsağın uzunluğu çok daha fazladır. Bebek 4 aylık olunca sindirim sistemi düzene girer. Bebeklerde gastrointestinal bozukluklar, sindirim sistemindeki sorunlar nedeniyle oluyor. Mesela bebeklerde yemek borusu fizyolojik olarak dardır. 1 yaş altı bebeklerde mide pozisyonu yatay iken bu yaştan sonra çocuk yürümeye başlayınca mide dikey konuma geçiyor.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu