Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir?
Bebek için rahatsızlık veren ve bebeğin canını acıtan bir durum olarak pişikten bazı önlemler sayesinde kurtulmanız söz konusudur. Özellikle bebek 9 aylık oluncaya kadar pişik sorunu sıkça karşılaşılabilir bir durumdur. Pişik daha çok bebeğin alt kısımda ve koltuk altlarında görülür.
Pişiğin Görülme Nedenleri Nedir?
Pişiğin görülmesindeki en önemli etken, bebeğin bezinin sık değiştirilmemesidir. Bebekler ilk aylarda idrar yolları gelişmediği için, sık sık idrar yapar ve değiştirilmeyen ıslak idrarlı bez pişiğe neden olur. Bunun dışında bebekte pişiğe neden olan etkenler:
- Kalitesiz bez kullanımı,bebeğin cildinde tahrişlere neden olabilir.
- Islak mendil kullanımı , ıslak mendille paraben varsa kesinlikle bebeğin temizliğinde kullanılmamalıdır.
- Anne sütü ile bebeğe geçen besinlerden bazıları pişiğe neden olurken çinko eksikliği de pişiğin önemli nedenlerindendir.
Pişiği Engellemek İçin Alınacak Önlemler
Pişiğe neden olan etkenlerin başında yer alan bez seçimine dikkat edilmelidir. Kalitesiz bezler, bebeğin daha fazla ıslaklığa maruz kalmasına neden olacağı için pişiklere neden olur. Bu yüzden bebeğin cildine uygun olan kaliteli bezler kullanılmalıdır. Bebeğin kilosu uygun bedende bez tercih edilmelidir.
Bebeğin alt temizliği yapılırken, ıslak mendil kullanmak yerine, saf su ile ıslatılmış pamuk ile temizlenmesi pişik oluşumunu engelleyecektir.
Güneşe çıkararak, bebeğin vitamin almasını sağlayın ve bebeğin temizliğine dikkat edin. Bebeğinizi sık yıkayarak, cildini nemlendirmek için bebe yağı kullanın.
Oluşan pişiğin iyileştirilmesi için talk pudra, pişik yerlerine sürülebilir. Aynı zamanda saf zeytinyağı, badem yağı, E vitamini yağı pişik yerlerine sürülerek, iyileşmenin sağlanması mümkündür.
Ciltte oluşan kızarıkların iyileşmesi için, hindistan cevizi yağı ve balık yağı dürülebilir. Fakat bunun için bebeğin bunlara alerjisinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.