Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ( DEHB )
Hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığı, okul öncesi çocuklarda meydana gelen ve belirtileri bu yaşlarda görülen dikkat eksikliği, dikkatini toplayamama, aşırı hareketlilik ve dürtüsel tepkiler vermek gibi rahatsızlıkların tamamına verilen genel isimdir.
DEHB Belirtileri nelerdir
Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda genel olarak görülen belirtiler; aşırı dikkatsizlik, dürtüsel tepkiler verme, anlamsız hareketler ve yüksek sesle konuşma, sessiz ortamlardan rahatsız olma ve etrafındakilere sataşma, motive olamama, dikkatini uzun süre bir noktaya verememe, durduk yere anlamsız sesler çıkarma, bağırma, oturduğu yerden kıpırdanma, ellerin anlamsız ve saçma hareketlerde sallanması, etraftaki eşyalara tırmanma, grup halinde oyun oynamaktan huzursuzluk duyma, sorulara ilgisiz cevaplar verme, karşıdakini dinlememe şeklinde olmaktadır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları türleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 3 farklı türe ayrılmaktadır.. Bu türler en yaygın olan Kombine dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Dikkatsiz DEHB ve dikkatsizliğin olmadığı DEHB olarak çeşitlendirilmiştir.
Kombine dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Bu rahatsızlık bütün hiperaktivite bozukluklarını ve aşırı hareketliliklerin tamamını içerir. Bu nedenle kombine DEHB adı verilmiştir. Bu rahatsızlığın belirtileri görüldüğünde hiperaktivite uzmanından yardım alınmalı, doktora başvurularak tedaviye başlanmalıdır.
Dikkatsiz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Bu rahatsızlığın belirtileri sadece dikkatsizlik ve yoğunlaşamama üzerinedir. Aşırı hareketlilik belirtiler görülmez. Dikkatsizlik belirtileri görüldüğünde pedagojik tedavi alınması şarttır. Bu tedavinin yanında aile bireylerine, anne ve babalar çok iş düşmektedir.
Dikkatsizliğin olmadığı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Bu rahatsızlıkta sadece aşırı hareketlilikle ilgili belirtiler görülür. Dikkatsizlikle ilgili belirti görülmez. Bu nedenle belirtiler görüldüğü anda DEHB uzmanına başvurulmalı ve yardım alınmalıdır.
Dikkat eksiklikleri ve hiperativite bozuklukları çocuklarda % 3 – 5 oranında görülür. Bu oranın % 1 i kombine DEHB nu ağır şekilde yaşar. Geriye kalanları ise hem bu türünü hemde dikkatsizliğin olmadığı, dikkatsiz olan türünü yaşarlar. Bu iki türü yaşan çocuklar aynı belirtileri gösterdiklerinden rahatsızlığın ağır veya hafif şekilde yaşamaları kıyaslanmaz.