Pişik Nedir?
Özellikle yaz aylarında sıkca görülenpişik, bebeklerden yetişkinlere kadar herkesi etkileyebilmektedir. Hassas cilde sahip olan bireylerde bu durumun görülme olasılığı daha fazladır. Koltuk altı, makat, kalça, karın alt bölümü ve boyun gibi bazı bölgelerdeki ciltte görülen kızarıklığa pişik denilmektedir. Bebeklerde daha çok bez kullanımına bağlı olarak oluşan bu durum, yetişkinlerde ciltte sürtünme veya mantara bağlı olarak oluşan cilt harabiyeti şeklindedir.
Pişik Oluşmasının Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Tıp dilinde Diaper Dermatiti olarak geçen bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi deride görülen kızarıklıktır. Bu kızarıklığın yanında yanma, kaşıntı ve acı da hissedilebilmektedir. Eğer erkenden önlem alınmazsa pişik oluşan bölgede yaralar oluşmaya başlar ve iltihaba sebep olur. Ciltte soyulmalar ve içi su dolu kabarcıklar oluşur. Bebeklerde idrarının uzun süreli olarak ciltle teması sonucu pişik oluşabilmektedir. Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan dolayı bezlerinin sık sık değiştirilmesi gerekir. Ayrıca bu rahatsızlığa sebep olan diğer durumlar ise aşırı sıcak hava, çok dar kıyafetler giyilmesi, alerji ve bazı gıdalardır.
Pişik Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde pişik tedavisinde öncelikle cildi korumak için kremler ve vazelinler kullanılabilmektedir. Yan etkilerinden dolayı kortizonlu ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Kaliteli bezler kullanarak ve bebeğin bezini sık sık değiştirerek bu problem çözülebilir. Yetişkinlerde ise sentetik iç çamaşırı kullanılmamalıdır. Çünkü bu tarz çamaşırlar cildin hava almasını engellediğinden dolayı tahrişlere sebep olabilmaktadır. Pişik olan bölgenin nemli kalmaması önlenmelidir. Yine yetişkinlerde pişik için birçok krem ve vazelinler bulunmaktadır. Ayrıca birçok rahatsızlığa sebep olduğu gibi bu durumuda fazlasıyla tetikleyen aşırı kilo, vücutta katlanma yaptığından dolayı cildin sürtünmesine ve ter oluşumuna sebep olur. Böylelikle pişik oluşuma zemin hazırlar. Bu yüzden fazla kiloların verilmesi bu rahatsızlığın önlenmesi için önemli bir yoldur.