Lyme Hastalığı
Tüm insanlığı tehdit eden Lyme Hastalığıyaz mevsiminin gelmesiyle daha yoğun olarak görülmektedir. Kene tarafından bulaşan borrellia bugdorferi adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Son yapılan araştırmalara göre 25 milyonLyme hastası olduğu bilinmektedir. Bilim insanları bu bakterinin binlerce yıl önce de var olduğunu düşünmektedir.
Lyme Hastalığı Belirtileri ve Evreleri Nelerdir?
Genellikle en sık çocuk ve kadınlarda görülmektedir. Lyme Hastalığı belirtilerinden en belirgini vücutta görülen iç içe geçmiş pembemsi halkalardır. Ateş, baş ağrısı, halsizlik ve depresyon gibi belirtiler görülebilmektedir. Ayrıca bu hastalık sonucu artritte oluşabilmektedir. Bu artrit sonucu kas ağrıları, vücutta yaygın ağrılar, baş dönmesi ve işitme ile ilgili problemler oluşabilmektedir. Lyme Hastalığı üç evreye ayrılmaktadır. İlk evre erken dönem lyme hastalığı, ikinci evre ise erken dönem yaygın lyme hstalığıdır. İkinci evrede olan Lyme Hastalığı, 1 yıldan daha az süre oluşan vakalardır. İmmün yetmezlik henüz tam olarak gelişmemiştir. Son evrede ise artık enfeksiyon nörolojik bozukluklara sebep olmuştur ve en az 1 yıldır görülen vakalardır.
Lyme Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Nelerdir?
Lyme Hastateşhisinde Wester Blot isimli bir test kullanılmaktadır. Ancak Türkiye’ de İstanbul ve Ankara gibi illerde bu test yapılmaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Eğer hastalık zamanında tedavi edilmezse merkezi sinir sistemi, göz ve kalp kötü etkilenebilmektedir. Bu tehlikeli hastalıklıkdan korunmak son derece önemlidir. Riskli bölgeye giderken kol ve bacaklar kapalı kıyafetler giyilmeli ve dönüldükten sonra da vücutta kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.